
Ca fiinte umane, ravnim dupa contactul fizic. De fapt, specia noastra are nevoie de aceasta apropiere pentru a progresa. Conexiunile pe care le facem prin atingerile platonice au fost fundamentale pentru construirea civilizatiei umane asa cum o stim in ziua de azi. Din pacate, cu cat societatea noastra a avansat, impactul contactului fizic s-a diminuat.
Atingerea dintre adultii lumii moderne aproape ca a disparut, cu exceptia celei sexuale.
Atingerea platonica este un canal important pentru comunicare si pentru formarea unor legaturi – deci, de ce se uita in cultura noastra de aceasta forma vitala de contact?
Iata 4 motive pentru care ar trebui sa incepem sa ne apropiem unii fata de altii:
1. Atingerea fizica frecventa amelioreaza bunastarea fizica a unei persoane
Nu numai ca o imbratisare se va simti bine – este si benefica. Imbratisarile regulate pot scadea ritmul cardiac si presiunea arteriala a unei persoane. Iar acest efect nu se manifesta doar printr-un impuls efemer – pe termen indelungat, corpul chiar se poate insanatosi.
Se pare ca atingerile platonice de iubire, precum imbratisarile, pot intari si sistemul imunitar, scadea nivelul de stres si reduce gradul de anxietate.
„Imbratisarea unei persoane apropiate poate actiona precum o cale eficienta de a transmite sustinere, iar cresterea frecventei imbratisarilor poate reprezenta o metoda de a reduce efectele devastatoare ale stresului,” spune Sheldon Cohen, profesor de psihologie la Universitatea Carnegie Mellon.
„Efectul protectiv al imbratisarilor poate fi atribuit contactului fizic in sine sau imbratisarii ca indicator comportamental pentru a transmite sustinere si intimitate. Indiferent de situatie, cei care sunt imbratisati mai mult sunt mai protejati de infectii.”
2. Contactul fizic intareste dinamica din echipa, deoarece formeaza o intimitate non-sexuala
Atunci cand atingem adecvat pe cineva – cu o strangere de mana, un high-five sau o bataie prieteneasca pe spate – le transmitem un mesaj nonverbal de cooperare. Efectele sale sunt nu numai personale, ci si economice.
…
Citeste continuarea articolului aici: Atingerea umana: 4 motive pentru care este atat de importanta