Responsabilitatea este un concept dificil de asimilat la o varsta frageda, mai ales daca tinem cont de faptul ca celor mici le este greu sa gandeasca pe termen lung.

Pe langa ingrijirea si cresterea lor, noi, parintii, suntem responsabili de educarea copiilor nostri in ceea ce priveste valorile si abilitatile care ii vor ajuta sa aiba o viata de adult plina si satisfacatoare in viitor.

Una dintre cele mai importante valori pe care trebuie sa le invatam este cea a responsabilitatii, deoarece ii va invata sa isi asume raspunderea pentru anumite lucruri, precum si sa inteleaga ca actiunile lor au consecinte pozitive sau negative.

Responsabilitatea este ceea ce intelegem ca fiind una dintre calitatile oamenilor care presupune indeplinirea obligatiilor, grija in luarea deciziilor, in desfasurarea anumitor activitati sau in ingrijirea unei alte persoane sau a unui obiect.

Cum sa-ti ajuti copilul sa fie responsabil nu este la fel de usor precum cantatul sau jucatul, deoarece necesita multa rabdare si control al nervilor, precum si sa stii cum sa folosesti un ton serios, dar adecvat.

De aceea, este important sa fie educati inca de cand copiii sunt mici si, din acest motiv, enumeram mai jos cateva sfaturi pentru a incuraja responsabilitatea la copii.

Creeaza un program zilnic si stabileste liste de activitati

Cel mai important lucru care il invata pe copil sa fie organizat? Crearea unei rutine! Programul zilnic il poate ajuta sa realizeze singur diferite sarcini si sa se adapteze cu usurinta la eventuale schimbari.

Odata ce copilul are o rutina zilnica, ajuta-l sa intocmeasca liste de activitati, pe care sa adauge atat temele cat si sarcinile de acasa si programul de joaca.

Pentru a crea liste de activitati, poti folosi panouri de perete sau coli de hartie, cele mai eficiente moduri de organizare pentru copil.

La finalul zilei, cand acesta va observa ca a bifat toate activitatile de pe lista, se va bucura de sentimentul de implinire si satisfactie. Cel mic va sti la ce ora ia masa, cand trebuie sa faca teme si cand sa doarma.

Ofera-i celui mic un spatiu pentru studiu

Copilul poate invata sa fie organizat, atunci cand ii pui la dispozitie un spatiu adecvat pentru studiu.

Citeste continuarea aici: Sfaturi pentru a incuraja responsabilitatea la copii