Cand dormi, esti inconstient, dar functiile creierului si ale corpului sunt inca active. Somnul este un proces biologic complex care te ajuta sa procesezi noi informatii, sa te mentii sanatos si sa te simti odihnit.
Multi factori sunt determinanti pentru calitatea somnului. Nu este suficient doar sa dormi, ci trebuie sa dormi bine pentru a avea un somn cu adevarat odihnitor si pentru a te trezi odihnit si plin de energie.
Odihna este foarte importanta pentru sanatatea noastra. Este unul dintre acele lucruri pe care nu le pretuim si carora nu le acordam prea multa atentie. O singura noapte in care ne-am invartit in pat este suficienta pentru a aprecia importanta odihnei, atat pentru starea noastra de spirit si sanatate, cat si pentru procesul de slabire.
Activitatea fizica din timpul zilei, programul, mesele, ce ai baut, ce faci inainte de culcare, medicamentele pe care le iei, varsta, problemele… Oricare dintre aceste aspecte si altele pot altera calitatea somnului sau pot face dificila adormirea.
Am adunat sfaturile noastre de top pentru a te ajuta sa profiti la maximum de fiecare minut pentru a-ti imbunatati somnul – in mod natural!
Alege perna potrivita
Uneori, o simpla schimbare a elementelor patului tau poate servi la acomodarea corpului si la imbunatatirea odihnei tale.
De exemplu, daca te trezesti cu gatul intepenit, este un semn ca ar trebui sa schimbi perna cu una care nu este prea plata, astfel incat sa sustina mai bine curba naturala a gatului, daca dormi pe spate, sau sa mentina linia nasului deasupra centrului de greutate al corpului, daca dormi pe o parte.
Verifica salteaua si schimba des lenjeria de pat
Indiferent de calitatea saltelei pe care dormi, odata cu trecerea timpului, aceasta isi va schimba forma, ceea ce-ti poate afecta somnul. Astfel, daca ai o saltea mai veche de 7-8 ani, este momentul sa o inlocuiesti cu una noua, care sa-i ofere corpului tau un suport adecvat.
De asemenea, lenjeria de pat trebuie schimbata regulat, o data la una sau doua saptamani. Alege intotdeauna asternuturi din materiale prietenoase cu pielea si adapteaza-le in functie de anotimp: bumbacul ofera racoare vara, iar finetul te incalzeste iarna.
Opteaza pentru lenjerii de pat in culori vii si atragatoare, care iti vor transforma dormitorul intr-un spatiu relaxant, potrivit pentru somn.
Limiteaza consumul de cofeina
Pentru un somn odihnitor, este indicat sa limitezi consumul de cofeina de pe parcursul zilei. Renunta la cafea cu aproximativ 7-8 ore inainte de somn, la bauturile carbogazoase si la ceaiurile cu un continut mare de teina.
Evita consumul de alcool
La fel ca in cazul cafelei, se recomanda sa nu consumi alcool cu cel putin 2-3 ore inainte de somn. Alcoolul poate genera dezechilibre in corp si te poate face sa te trezesti de multe ori pana dimineata.
Hidrateaza-te corespunzator
Hidratarea joaca un rol la fel de important pentru functionarea corecta a organismului si pentru imbunatatirea somnului. Cu toate acestea, nu bea lichide in exces inainte de culcare, ca sa nu-ti intrerupi somnul pentru a merge la baie.
Pastreaza o alimentatie sanatoasa
O dieta echilibrata are efecte inclusiv asupra somnului, de aceea este important sa pastrezi o alimentatie sanatoasa. Chiar daca poti lua o mica gustare inainte de ora de culcare, evita mesele copioase. Totodata, incearca sa renunti la gustarile din timpul noptii.
Fa exercitii fizice regulate
Exercitiile fizice regulate contribuie la un somn de calitate, mai ales daca le efectuezi la pranz, cu cel putin cateva ore inainte de somn. Evita sa faci sport seara, deoarece adrenalina te poate tine treaz pe parcursul noptii.
Petrece cat mai mult timp in aer liber
Plimbarile in aer liber si expunerea la soare te ajuta sa te odihnesti mai bine pe timpul noptii. Motivul este simplu! Activitatile in aer liber te vor obosi fizic iar tu vei dormi adanc.
Odihneste-te intr-un mediu relaxant
Ca sa ai un somn profund, trebuie sa te odihnesti intr-un mediu relaxant, intunecos, fara zgomot sau temperaturi extreme. Astfel, ai grija sa opresti televizorul sau laptopul inainte de somn, stinge lumina si inchide ferestrele, pentru a nu fi deranjat de niciun fel de sunet.
Pastreaza o temperatura optima in dormitor
Temperatura optima in dormitor te va ajuta sa dormi mai bine, de aceea trebuie sa ai in camera 15-19 grade Celsius, pentru a-ti crea cele mai bune conditii. Poti opta oricand pentru accesorii precum masca de dormit sau dopuri de urechi, pentru a indeparta orice factori perturbatori.
Creeaza-ti un ritual relaxant inainte de somn
E bine sa te relaxezi aproximativ o ora inainte de a merge la culcare cu o activitate care-ti face placere. Asigura-te ca noptiera este suficient de incapatoare pentru a putea pastra la indemana carti, integrame sau rebusuri, ebook reader-ul sau tableta si, bineinteles, o veioza.
Nu dormi mult dupa-amiaza
Daca ai ocazia sa dormi dupa-amiaza, incearca sa nu te odihnesti mai mult de o jumatate de ora, deoarece noaptea este posibil sa-ti fie greu sa adormi.
Asculta muzica inainte de somn
In afara de citit si de vizionarea emisiunilor preferate, asculta muzica relaxanta in casti inainte de culcare. Acest lucru te ajuta sa te relaxezi si sa adormi mai usor.
Renunta la telefon
Utilizarea necorespunzatoare a dispozitivelor mobile ocupa primul loc pe lista de masuri. Fiind un instrument cu care ne trezim si ne luam ramas bun in timpul zilei, a fost considerat un vinovat major pentru calitatea slaba a somnului de care suferim.
Trimiterea de mesaje, discutiile pe chat, citirea e-mailurilor sau vizionarea unui videoclip, precum si lumina de pe ecran conduc la o atentie si o concentrare care stimuleaza activitatea cerebrala. Este recomandat sa nu folosesti telefonul macar cu doua ore inainte de a merge la culcare.
Stabileste un orar de odihna
Incearca sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi, chiar si in sfarsiturile de saptamana, tinand cont de timpul de odihna de care fiecare persoana are nevoie pentru a se trezi cu mintea limpede si pregatita pentru munca.
Fiecare persoana are nevoie de o anumita cantitate de somn, dar in mod normal aceasta ar trebui sa fie intre 6 si 8 ore. Statul in pat mai mult decat de obicei atunci cand ai dormit prost poate inrautati situatia in noaptea urmatoare.
Mergi la culcare atunci cand esti obosit
La sfarsitul zilei, ar trebui sa mergi la culcare atunci cand esti obosit. Este bine sa te relaxezi, ceea ce inseamna sa eviti activitatile intelectuale si sa folosesti o lumina cat mai slaba, astfel incat melatonina sa poata incepe sa fie produsa.
Mergi la culcare la primele semne de somnolenta: cascat, clipit rapid, ochi uscati. Daca nu vei face acest lucru, nevoia de somn va disparea dupa 15 minute si va mai dura inca o ora si jumatate pana va reveni.
Somnul nu este optional, ci vital si necesar. Daca nu avem grija de somnul nostru la fel de mult ca si de dieta noastra si de rutina de exercitii fizice, nu vom obtine toate beneficiile. Dezvolta un plan si ramai determinat sa obtii un somn de buna calitate in fiecare noapte – este foarte important!
Articolul este bine structurat si usor de urmarit. Am apreciat faptul ca autorul a adus argumente solide si a sustinut fiecare punct de vedere cu exemple relevante.
Am fost placut surprins de modul in care autorul a abordat acest subiect complex. Am invatat multe lucruri noi citind acest articol si mi-a deschis noi perspective.
Ma bucur ca am descoperit acest articol, deoarece mi-a oferit multe informatii utile despre subiectul discutat. Sunt impresionat de claritatea cu care sunt prezentate argumentele.
Articolul este foarte informativ si mi-a oferit o perspectiva noua asupra subiectului abordat. Sunt impresionat de profunzimea analizei prezentate si de detaliile oferite.
Mi-a placut faptul ca articolul a abordat diverse aspecte ale subiectului tratat, oferind o imagine completa si complexa asupra acestuia. De asemenea, am apreciat modul in care autorul a prezentat diferite perspective si argumente, permitand cititorilor sa isi formeze o opinie proprie.
Articolul este foarte interesant si informativ, oferind o perspectiva clara asupra subiectului abordat. Autorul a reusit sa prezinte informatiile intr-un mod accesibil si usor de inteles pentru cititori. Sunt impresionat de profunzimea cercetarii si de detaliile oferite.
Am gasit informatii foarte utile in acest articol despre cum sa ingrijim plantele de interior. Sunt sigura ca sfaturile prezentate ma vor ajuta sa am grija de florile mele si sa le mentin sanatoase. Multumesc pentru articolele informative!
Articolul este foarte interesant si util pentru cei care doresc sa-si amenajeze gradina. Sfaturile oferite sunt practice si usor de pus in aplicare, iar ideile de design prezentate sunt inspiratoare. Imi place ca autorul a inclus si imagini pentru a vizualiza mai bine conceptele prezentate.